Ortak Şirket Kurmanın Püf Noktaları
Tek başına iş yürütmekte zorlanan ve yeterli sermayeyi bir araya getirmekte zorlanan, yani bilgi, tecrübe, kaynak, enerji ve iş gücü olarak desteğe ihtiyaç duyan bir girişimci bir ortak arayabilir . Bununla birlikte , ortak iş kurmak sanıldığının aksine çok daha titiz hareket edilerek yapılması gereken bir iştir .
Ortak şirket kurarken göz önünde bulundurmanız gereken önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz :
Yasal Anlaşmalar Yapın
Öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken şey, bütün anlaşmaların yasal çerçevede yapılmasıdır . Noter onayı olmayan belgelerin imzalanmaması gerekmektedir . İş ortaklıklarında karşılıklı güven esastır . Taraflar arasında zaman içerisinde güven ilişkisinin güçlenerek devam etmesi hedeflense de , tam tersi durumlara karşı hazırlıklı olmak şarttır . Olası zararları önlemek için yasal güvenceye sahip olmalısınız . Kâr, zarar ve sermaye hakları gibi konular yasal anlaşmalarla netleştirilmelidir .
Görev Dağılımını Netleştirin
Ortağınızla birlikte görev paylaşımını işin başında belirlemeniz şarttır. Eğer ortağınız saha işlerinde daha başarılıysa, saha işlerine yönlendirilmelidir. İşe başlamadan önce bu planın yapılması , iş sırasında yaşanacak karmaşaların önüne geçecektir .
Ortak Olmayı Düşündüğünüz Kişiyi Tanıyın
İşinizi ve sermayenizi paylaşacağınız kişiyi tanımanız gerekmektedir . Şirket kurma işi risk içerir. Ortaklık riski azaltmalı, artırmamalıdır. Ortak olmaya karar verdiğiniz kişinin iş hayatı dışında sosyal yaşantısını da incelemeniz önemlidir . Başarıları, iş disiplini ve geçmiş tecrübeleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Beklentileriniz Uyuşmalı
Ortağınızla işe başlamadan önce hedeflerinizi belirlemelisiniz . Hem kısa hem de uzun vadeli hedefleriniz ortak hedeflerle uyumlu olmalıdır. Bundan dolayı ortaklık başlamadan önce beklentilerinizi mutlaka konuşmalısınız . Bu konuşmanın ardından beklentileriniz uyumlu ise olumlu bir adım atmış olursunuz .
Bütçenizi İyi Planlayın
Sahip olduğunuz bütçe en önemli konulardan biridir . Ortağınızla belirleyeceğiniz hedefler bütçenizle uyumlu olmalıdır. Dönemlik tüm planlarınız bu bütçeye uygun olmalıdır . Bu nedenle ortağınızla maliyet planı yapmanız gerekmektedir.
Şirketin Gelişimini Takip Edin
Ortağınızla beraber koyduğunuz hedeflerin gelişip gelişmediği konusunu takip edin . Her toplantıda aylık ve haftalık raporlarınızı gözden geçirin . Bu raporlar şirketin durumu hakkında bilgi verecektir . Bu şekilde ortağınızla nasıl bir yol izleyeceğinizi daha net belirleyebilirsiniz.
Ortak Şirket Nasıl Kurulur?
Ortak şirket kurmak için en çok tercih edilen limited şirketi için en az bir ve en fazla elli ortakla işe başlayabilirsiniz . Limited şirket sınıfına giren ortaklı şirket türleri, en az 10 bin TL’lik sermaye ile kurulmaktadır . Bu sermayenin yatırılması için 24 ay süre bulunmaktadır .
Halka arz edilen ve daha çok yatırımcı çeken anonim şirketler de çok tercih edilen ortaklı bir şirket türüdür . Anonim şirket kurmak için gereken 50 bin TL’nin %25’i peşin olarak şirket hesabında bloke edilmelidir. Kalan %75 sermaye şirket kurulduktan sonraki 24 ayda yatırılmalıdır .
Synergia ile Güçlü Ortaklık
Şirket ortağı seçiminin işinizi pozitif veya negatif yönde ne kadar çok etkileyebileceği herkesin hemfikir olduğu bir konudur . Yüzlerce girişimcinin geri bildirimleri, Synergia’nın işlerine nasıl katkı sağladığını göstermektedir .
Şirket kurma ve iş yönetiminde de önemli noktalar vardır. Bu nedenle deneyimli ve güvenilir bir ekipten yardım almak önemlidir.